Spring naar inhoud

Onze impact

Besturing & organisatie

Als onderdeel van de Hanze geven we uitvoering aan onze maatschappelijke opdracht ‘digitale transformatie’ en richten we ons op het versterken van de kracht van de regio. Als Hanze DSH geven we concrete uitvoering aan de missie welke is uitgewerkt in de Hanze visie: “het organiseren van leergemeenschappen waarin we onderzoekend leren en innoveren samen met onze omgeving.”  
 
De Hanze DSH is een inspirerende learning community op het gebied van digitalisering en digitale transformatie, waar experts uit het bedrijfsleven en overheid samen met studenten, docenten en onderzoekers oplossingen bedenken en uitproberen op actuele maatschappelijke thema’s en uitdagingen.

Er ligt een grote uitdaging: Leven Lang Ontwikkelen wordt steeds belangrijker. Medewerkers in veel sectoren en ook studenten moeten zich meer digitale vaardigheden eigen maken en de veranderingen in de beroepen hebben impact op de inhoud van ons onderwijs. 

De DSH is door een toenemende vraag vanuit het werkveld en vanuit de eigen organisatie in de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste learning community van de Hanze op het gebied van digitalisering en digitale transformatie. De DSH geeft via het Marian van Os Centre of Expertise Ondernemen en Instituut voor Communicatie, Media & IT uitvoering aan de strategische doelstellingen van de Hanze. 

In de learning community werken dagelijks en structureel studenten van 34 verschillende opleidingen samen met docenten/onderzoekers, bedrijven en instellingen aan innovaties en vraagstukken op het gebied van digitale transformatie. Niet alleen het onderwijs van de Hanze draagt hieraan bij, maar ook samenwerkingen in projecten met Noorderpoort, NHL Stenden, Windesheim, Saxion en Rijksuniversiteit Groningen. Het kernteam DSH faciliteert gericht de samenwerking binnen de brede learning community.  

Impact 
Impact meten we door duidelijke doelen en indicatoren vast te stellen, zowel kwantitatieve als kwalitatieve gegevens te verzamelen en te vergelijken met de beginsituatie. Het overzicht Facts & Figures 2023-2024 hieronder geeft een goede weergave van de verschillende onderdelen en kunt u hier ook downloaden. 

Facts & Figures Hanze DSH 2023-2024

Besturing & organisatie DSH  
Binnen de learning community DSH worden verschillende samenwerkingen, programma’s en projecten rondom digitalisering en digitale transformatie fysiek en online bij elkaar gebracht.  

Het DSH-kernteam heeft als primaire taak het vormgeven, coördineren en ondersteunen van de Hanze leergemeenschap. De taken zijn gericht op het faciliteren van een effectieve samenwerking, het stimuleren van leerprocessen en het waarborgen van de doelstellingen van de gemeenschap.   

Hierbij fungeert het kernteam als een zogenaamde matrixorganisatie, waarbij horizontaal onderwijs afkomstig uit diverse opleidingen, onderzoek uit diverse lectoraten en thema’s uit het werkveld aan elkaar worden gekoppeld.  
 
Het kernteam bepaalt samen met de leden van de learning community de gemeenschappelijke doelen, richting en strategie. Een belangrijke taak van het kernteam is het faciliteren van samenwerking en communicatie en het creëren van een inspirerende omgeving waarin leden zich vrij voelen om kennis te delen, te leren en ideeën te uiten.  
 
Het kernteam coördineert leeractiviteiten, zoals workshops, studiedagen, webinars en werkgroepen. Het kernteam zorgt voor het opbouwen en onderhouden van relaties met externe partners, zoals andere kennisinstellingen, bedrijven of overheidsorganisaties. Op de Zernike campus beschikt de DSH-community over de benodigde technologische tools en faciliteiten die de leergemeenschap nodig heeft om te functioneren. 

Lectoren & bruggenhoofden: onderzoeken & verbinden 
Lectoren en bruggenhoofden vormen een cruciale rol in de verbinding binnen de learning community. Lectoraten houden zich bezig met praktijkgericht onderzoek. Dit wordt gedaan om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en het werkveld te helpen bij innovaties. Studenten zijn via een onderzoeksproject, stage- of afstudeerproject veelvuldig betrokken bij projecten waarin onderwijs, onderzoek en het werkveld gezamenlijk een praktijkprobleem aanpakken. Binnen de learning community DSH werken lectoraten uit de Centres of Expertise Ondernemerschap, Energie en Healthy Ageing samen met het werkveld. 
 
Digitale transformatie is een centraal onderwerp in diverse regionale, nationale en internationale agenda’s en is één van de speerpunten in de Noordelijke Innovatieagenda en de RIS3: ICT en digitalisering zal dus steeds belangrijker worden voor bedrijven/instellingen, hun professionals, maar ook de gewone mens. Om beter te kunnen inspelen op deze ontwikkelingen en de groeiende vraag van buitenaf, is het lectoraat Digitale Transformatie opgericht. Dit lectoraat opereert samen met andere lectoraten in het hart van digitale transformatie: New Business & ICT, Digital Health en Human-Centered Technologies. 

Het lectoraat Communication, Behaviour & the Sustainable Society maakt deel uit van het Centre of Expertise Energy van de Hanze en draagt middels onderzoek bij aan de totstandkoming van een duurzame samenleving. 

Het lectoraat Marketing en Ondernemen beoogt, samen met docenten en studenten, kennisontwikkeling omtrent marketingvraagstukken te versterken door middel van praktijkgericht onderzoek. 

Het lectoraat Juridische Aspecten van Ondernemerschap onderzoekt complexe juridische vraagstukken op strategisch en tactisch niveau die voor (sociale) ondernemers relevant zijn. Voorbeelden zijn opdrachten vanuit de Werkplaats Online Ondernemen en het Digitaal Centrum Oost-Groningen (DCOG) die bij studenten van HBO-Rechten terecht zijn gekomen.  

Het lectoraat Windenergie wil een belangrijke bijdrage leveren aan de succesvolle ontwikkeling van windenergie. Daarbij richt het lectoraat zich met name op belangrijke randvoorwaarden zoals een nog verdere verlaging van de kosten/kWh en het verhogen van sociale acceptatie van windenergie. 

Het lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing heeft als doel de veerkracht en weerbaarheid van verschillende bevolkingsgroepen te vergroten door de kwaliteit van handelen door zorgprofessionals te verbeteren met daarbij ook nadruk op het interprofessioneel handelen. 

Bruggenhoofden 
In de learning community vormen de zogenaamde bruggenhoofden (docenten) een belangrijke verbinder tussen de eigen opleiding, het lectoraat en het bedrijfsleven. Het bruggenhoofd is de vertaler van in- en externe opdrachten naar multidisciplinaire opdrachten in het onderwijs.  

Regio & samenwerking

De Hanze DSH maakt deel uit van een uitgebreid (digitaal) ecosysteem in Noord-Nederland en werkt via programma’s en projecten samen met diverse kennisinstellingen, innovatiehubs en start-up incubators. Het ecosysteem stimuleert samenwerking tussen verschillende partijen, waardoor innovatie sneller kan plaatsvinden.  

Door gebruik te maken van gedeelde infrastructuur en data, kunnen organisaties in Noord-Nederland beter samenwerken en kennisdelen zonder dat ze hun eigen volledige infrastructuur hoeven op te bouwen. Binnen het ecosysteem kunnen organisaties efficiënter werken door elkaar toegang te geven tot gedeelde resources en infrastructuur. Hieronder is een overzicht weergegeven van de organisaties in het ecosysteem.  

Innovatie ecosysteem Noord-Nederland

Strategische samenwerking: Universiteit van het Noorden (UvhN)

Universiteit van het Noorden is een samenwerkingsverband van de Rijksuniversiteit Groningen, hogescholen en ROC’s in Noord-Nederland. Via deze samenwerking bundelen de Noordelijke onderwijs- en kennisinstellingen hun krachten met het bedrijfsleven om via onderwijs, onderzoek en innovatie regionale transities te versnellen en nieuwe kennis en praktijkgerichte toepassingen te ontwikkelen. 

Universiteit van het Noorden

Team UvhN Self Driving Challenge 
De RDW Self Driving Challenge biedt jong talent een half jaar lang de kans om hun skills op het gebied van smart mobility verder te ontwikkelen. Een uniek project, waarbij studententeams van hogescholen en universiteiten met elkaar de strijd aangaan door hun zelfrijdende voertuig te laten racen op het circuit. 
 
Om uitvoering te geven aan de doestellingen van UvhN, is voor het eerst een multidisciplinair team met studenten van Rijksuniversiteit Groningen, Hanze, en Noorderpoort samengesteld. Doel was samen kennis op doen van autonome mobiliteit en Noord-Nederland te laten zien waar talent zich kan ontwikkelen. Met bijdragen van de Provincie Groningen, Gemeente Groningen en het bedrijf robotTUNER is het team UvhN gefaciliteerd. 
 
Bayu Jayawardhana, hoogleraar Mechatronica en Niet-lineaire Regeltechniek aan de RUG, en Roland Hiemstra, programmadirecteur van de Hanze Digital Society Hub, zijn de drijvende krachten achter het Universiteit van het Noorden Self Driving Challenge team: “De multilevel samenwerking tussen studenten van Noorderpoort, Hanze en de RUG heeft dit team al veel opgeleverd. Zo hebben studenten van de RUG een AI-algoritme geschreven om objecten zoals een zebrapad of parkeervak te herkennen. Studenten van de Hanze hebben zich gebogen over de software van de auto en studenten van Noorderpoort hebben de werkzaamheden vastgelegd met een drone.” De studenten worden door onderzoekers van de RUG en de Hanze begeleid.  

Strategische samenwerking: Innovatiehuis Politie Noord-Nederland

De Politie Noord-Nederland wil technologische en maatschappelijke ontwikkelingen benutten om oplossingen te vinden voor complexe veiligheidsproblemen. Het Innovatiehuis Politie Noord-Nederland stimuleert en begeleidt innovatieve ideeën van politie-collega's. Hierbij werken ze binnen de learning community DSH samen met publieke en private partners, zoals onderzoekers, studenten, bedrijven en overheid.    

Innovatiehuis Politie Noord-Nederland

Het doel van het Innovatiehuis is om deze vraagstukken te vertalen naar innovatieve oplossingen die het politiewerk veiliger en efficiënter te maken. De DSH is voor de politie een inspirerende en kansrijke omgeving. Er is ruimte om producten te ontwikkelen en te werken aan toepassingen. Dit alles bevordert de samenwerking met externe partners en burgers.     

Het Innovatiehuis maakt gebruik van de makerspace in de Hanze DSH waar verschillende machines en materialen beschikbaar zijn om ideeën uit te werken tot een prototype. De DSH beschikt over een makerspace met de nieuwste faciliteiten zoals bijvoorbeeld 3D-printing, Virtual Reality en Augmented Reality. Gemaakte prototypes worden getest in de politiepraktijk. 

Impacttabel Innovatiehuis Politie Noord-Nederland

Strategische samenwerking: DUO DIT-lab

Binnen het DIT-Lab Discover Innovations of Tomorrow) werken Hanze en DUO samen aan maatschappelijke vraagstukken rondom betrouwbare digitale dienstverlening van de Rijksoverheid. Het lab brengt expertise uit verschillende ICT-hoeken samen en draagt met onderzoeken bij aan de ontwikkeling van een snelle, veilige en betrouwbare digitale dienstverlening voor burgers en bedrijfsleven.

DIT-lab

De samenwerking past bij de Nederlandse Digitaliseringsstrategie van het Rijk waarbij samenwerking essentieel is voor de digitale transitie. Daarbij heeft het DIT-Lab bijzondere aandacht voor de potentie van technologie voor de dienstverlening van de Rijksoverheid, zowel nationaal als internationaal. Zo onderzoekt het DIT-Lab onder andere hoe en onder welke voorwaarden het European Blockchain Services Infrastructure een middel is voor het betrouwbaarder en sneller kunnen uitwisselen van diplomagegevens, waarbij de student de regie voert over het uitwisselen van zijn of haar diplomagegevens. Diploma’s in een beveiligde wallet op je telefoon, kan in de nabije toekomst.

Impacttabel DIT-lab

Strategische samenwerking: Digitaal Centrum Oost-Groningen (DCOG)

In het Digitaal Centrum Oost-Groningen werken kennisinstellingen, bedrijven en overheidsinstellingen samen om de digitale vaardigheden en kennis in de regio te versterken en om de lokale economie te stimuleren door middel van technologische innovatie.

Digitaal Centrum Oost-Groningen in Winschoten

Cruciale rol voor onderwijs, ondernemers en overheden
Onderwijs, ondernemers en overheden spelen een cruciale rol in het begeleiden van de digitale transitie en het beheersen van de impact van digitalisering op werkgelegenheid en de economie. Dit omvat het ontwikkelen van beleid om digitale vaardigheden te bevorderen, het stimuleren van innovatie, het beschermen van werknemersrechten in een steeds digitalere werkplek en het aanpakken van mogelijke negatieve gevolgen zoals ongelijkheid en banenverlies. Hanze DSH, Hanze Kenniscentrum Noorderruimte zijn betrokken bij het ontwikkelen en faciliteren van het DCOG. In het afgelopen jaar hebben we tevens projecten van de kennisinstellingen Hanze, Rijksuniversiteit en Noorderpoort aan het DCOG verbonden, zoals de Werkplaats Online Ondernemen.


Ondersteuning en training voor ondernemers en inwoners
Vanuit de Langestraat 81 in Winschoten biedt het Digitaal Centrum Oost-Groningen ondersteuning aan ondernemers die geïnteresseerd zijn in het opzetten, vergroten of het integreren van digitale technologieën in hun bestaande bedrijfsmodellen. Dit kan variëren van advies over digitale marketingstrategieën tot hulp bij het ontwikkelen van digitale producten en diensten. Ook worden in het centrum cursussen, workshops en trainingen aangeboden aan inwoners en ondernemers om hen te helpen bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden. De Hanze DSH levert een actieve bijdrage en is via projecten, medewerkers en studenten zichtbaar aanwezig.

Het DCOG is tevens een ontmoetingsplaats voor technologie-enthousiastelingen voor inwoners en ondernemers die geïnteresseerd zijn in technologie en digitale innovatie. Het kan netwerkmogelijkheden bieden en organiseert evenementen zoals hackathons en bijeenkomsten voor technologie-enthousiastelingen en professionals.

​Strategische samenwerking: Hanze en I-Partnerschap Rijk – Onderwijs

De Rijksoverheid staat voor grote digitaliseringsvraagstukken. Zoals veilige persoonsgegevens en bescherming tegen cybercriminaliteit. Of de inzet van kunstmatige intelligentie. Tegelijk is er een groeiend tekort aan I-professionals; mensen met kennis van de nieuwste technologie en de skills om die toe te passen.

IDDI-lab

I-Partnerschap verbindt actief de juiste overheids- en onderwijspartijen met elkaar. Bijvoorbeeld doormiddel van stages, fieldlabs, promotieplekken en gezamenlijke onderwijs- en onderzoekstrajecten thema’s als informatiehuishouding, cyberveiligheid, AI en softwareontwikkeling.

Het IDDI-Lab (Informatiehuishouding Door Duurzame innovatie), verbindt kennisinstellingen en Rijkspartners in Noord-Nederland rondom het thema informatiehuishouding. Dit aan de hand van 4 pijlers; inbreng van actuele casussen, opleidingen, verrichten van onderzoek en het opbouwen en onderhouden van een actieve learning community.

Impacttabel IDDI

Strategische samenwerking: Innovatielab Gasunie

Gasunie is een netwerkbedrijf voor energie. In Nederland en Noord-Duitsland beheren en onderhouden zij de infrastructuur voor grootschalig transport en opslag van gas. Nu is dat nog vooral aardgas. Dit zal met de energietransitie steeds verder verschuiven naar groen gas en waterstof. Daarnaast werken ze mee aan de aanleg en het beheer van netwerken voor warmte en CO2.

AI Lab

Innovatie is voor Gasunie cruciaal m.b.t. technologische – en veranderende marktomstandigheden. In het Innovatielab van Gasunie, worden nieuwe ideeën samengebracht om nieuwe producten, diensten of processen te ontwikkelen. Een belangrijk onderdeel van het innovatielab is het AI Lab. In het AI Lab werken professionals, studenten en AI samen aan de vraagstukken van de toekomst. Denk aan vragen als: ‘Hoe kunnen we ‘spatial computing’ inzetten voor kennisinstructies bij werkzaamheden in het veld? Hoe kunnen we AI op een veilige manier inzetten om de bedrijfsprocessen te verbeteren en inzetten bij het werven en onboarden van nieuwe medewerkers?

Opening AI Lab Gasunie

Binnen het AI Lab werken professionals van Gasunie samen met studenten, docenten en onderzoekers van de kennisinstellingen. Het is tevens een inspirerende plek voor verschillende activiteiten, zoals hackathons, challenges en trainingen. Het draait allemaal om samen leren en experimenteren.

Impacttabel AI lab

Challenge: Self Driving Challenge

De Self Driving Challenge is een jaarlijks terugkerend evenement dat tot doel heeft kennis op te doen over complexe technologie voor geautomatiseerde besluitvorming in voertuigen. De Self Driving Challenge is in 2018 gestart in samenwerking met de RDW en de Hanze DSH.

Self Driving Challenge

De Self Driving Challenge biedt jong talent een half jaar lang de kans om hun skills op het gebied van smart mobility verder te ontwikkelen. Een uniek project, waarbij studententeams met elkaar de strijd aangaan door hun zelfrijdende voertuig te laten racen op het circuit.

Teams kunnen deelnemen in een ‘gesloten categorie’ of een ‘open categorie’. Teams die meedoen in de gesloten categorie krijgen van de RDW een computer waarmee ze een elektrische RDW-kart in bruikleen kunnen programmeren en besturen. Teams in deze categorie mogen de hardware niet aanpassen. Teams in de open categorie brengen hun eigen voertuig mee. Deze voertuigen moeten aan bepaalde minimumeisen voldoen. Teams hebben vrijheid in hardware, sensoropties en rekenkracht. De RDW levert voor deze teams geen ondersteuning voor hardware en voertuigen. 

Teams in de open categorie hebben het voordeel dat ze hun voertuig ook buiten de testdagen ter beschikking hebben. De meeste teams in deze categorie maken gebruik van een aangepaste Renault Twizy.

Self Driving Challenge 2024

Samenwerking: IT-Hub Hoogeveen

IT-Hub Hoogeveen is een community waar talent, business, onderwijs, innovatie, technologie en digitalisering samenkomen. De IT-Hub verbindt onderwijs en bedrijfsleven en draagt bij aan de digitale transitie van Noord-Nederland. Hanze is als partner verbonden aan de IT-Hub. Via de Hanze DSH worden vraagstukken afkomstig van de IT-Hub vertaald naar opdrachten voor studenten van de Hanze. 

IT-Hub Hoogeveen

Programma's & projecten

Project: WOO 2.0

De Werkplaats Online Ondernemen (WOO) is dé plek voor MKB-ondernemers voor online advies en ondersteuning. De WOO ondersteunt bedrijven bij het maken van een volgende stap in online ondernemen. Vanuit de WOO werken studenten van de Hanze, Rijksuniversiteit Groningen en Noorderpoort samen aan opdrachten van mkb-bedrijven. De DSH is partner van de WOO en voert samen projecten uit met studenten voor ondernemers.

WOO-Groningen

Ondernemers van MKB-bedrijven tot 100 medewerkers kunnen bij de WOO terecht voor advies en ondersteuning omtrent online ondernemen. Het WOO-team vertaalt vraagstukken uit het bedrijfsleven naar  opdrachten voor studenten. Zij gaan hier vervolgens onder begeleiding van experts mee aan de slag. Daarnaast biedt de WOO ondersteuning voor uitvoering en geeft het team antwoord op korte vragen.

Partners WOO 2.0 en Facts & Figures 2023-2024 WOO-Groningen
Impacttabel WOO

Project: DigiAgro

Om natuur en landbouw meer met elkaar in balans te krijgen staan de land- en tuinbouwsector voor een verduurzamingstransitie naar een natuurvriendelijke kringloopvorm. Dat betekent onder meer het voorkomen van verspilling van meststoffen, water, voedingsstoffen en andere hulpmiddelen. In combinatie met het personeelstekort vraagt dit om de inzet van robots. Een consortium van bedrijven en Noord-Nederlandse kennisinstellingen, onder leiding van TNO, richt zich daarom op de ontwikkeling, levering en gebruik van agrobots in de land- en tuinbouw. In 2027 zijn de prototypes klaar.

DigiAgro

Binnen het consortium DigiAgro faciliteert de Hanze DSH kennisdeling, vaardighedenontwikkeling en samenwerking tussen het bedrijfsleven, onderzoekers en studenten van de Hanze en andere kennisinstellingen. Onderzoeksthema's van DigiAgro worden vertaald naar onderwijsopdrachten voor studenten, waarbij zij vanuit diverse studierichtingen multidisciplinair samenwerken. Door groepsopdrachten, minoren, stages en afstudeerprojecten dragen zij bij aan de ontwikkeling van de prototypes voor de land- en tuinbouwsector.

Het consortium
Samenwerkingsverbanden
Impacttabel DigiAgro

Project: Cybersecurity Noord-Nederland (CSNN)

Met de groeiende digitalisering in onze maatschappij neemt ook het aantal cyberaanvallen toe. Cybersecurity wordt daarmee een belangrijk onderdeel van het digitale ecosysteem. Er is dringend behoefte aan kennis op het gebied van cybersecurity. Het Ministerie van EZK heeft de Provincie Groningen nadrukkelijk als koploper benoemt op het gebied van digitale economie en veiligheid. Het project Cybersecurity Noord-Nederland richt zich op juridisch en technisch onderzoek. 

CSNN

Om uitdagingen rondom cybersecurity het hoofd te kunnen bieden is het noodzakelijk om samen te werken. In dit project waar onder andere de Hanze, Rijksuniversiteit Groningen, TNO, Stichting Cyber Security Centrum Noord-Nederland en het bedrijfsleven samenwerken ontstaat er veel nieuwe kennis.

Nieuwe kennis leidt tot nieuwe producten en diensten die door bedrijven gebruikt kunnen worden en start-ups de kans bieden om te gaan ondernemen. Afgelopen onderwijsjaar hebben verschillende studenten onderzoeken uitgevoerd omtrent cybersecurity. Daarnaast zijn er diverse masterclasses georganiseerd met de thema’s cybercrime en ethisch hacken. Studenten kunnen relevante kennis opdoen en geënthousiasmeerd voor een toekomstige functie in de cybersecuritybranche.

Impacttabel CSNN

Programma: Health Noord

Het programma Health Noord draagt direct en zichtbaar bij aan de transitie van zorg naar (positieve) gezondheid door technologie- en zorgbedrijven te ondersteunen bij succesvolle sociale- en technologische innovaties. Landelijk staat de zorgsector onder hoogspanning. Naar verwachting loopt Noord-Nederland als eerste tegen de grenzen van het huidige gezondheidsstelsel aan. Er is meer vergrijzing, sterkere wegtrek van jongeren, meer arbeidstekort en grotere reisafstanden. Het personeelstekort en de uitdagingen in de zorg kunnen mede worden opgelost door de inzet van technologie. 

Health Noord

Daarom bundelen negen Publiek Private Samenwerkingen (PPS’en) in de regio de krachten. Hierbij richten zij zich op het verbinden van het mkb aan onderwijs- en zorginstellingen en cliënten, om een innovatief klimaat te creëren en succesvolle diensten te ontwikkelen. Dit doen ze door het ecosysteem van zorg- en kennisinstellingen, bedrijven en inwoners in de noordelijke regio te versterken en waar nodig uit te breiden. Health Noord richt zich niet alleen op de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT), maar ook op de essentiële rol van de gehele zorgketen, waaronder ziekenhuizen en preventieve maatregelen.

De Hanze DSH richt zich op het verbinden van het onderwijs aan mkb en zorginstellingen, om een innovatief klimaat te creëren waarin studenten en onderzoekers meewerken aan het ontwikkelen van succesvolle zorgtechnologie. Met de inrichting van de matchmaking van de Healthy Ageing schools koppelen wij studenten (multidisciplinaire en multilevel) aan opdrachten uit het Ecosysteem van het programma. Hiervoor richten wij het netwerk ‘Bruggenhoofden’ op. Hiermee creëren we een contextrijke infrastructuur. 

Impacttabel Health Noord

Programma: ICCS

ICCS (Innovation Center Connected Solutions) is de opvolger van 5Groningen. Het ICCS stimuleert en ondersteunt innovatieve toepassingen met de nieuwste communicatietechnologie. Bedrijven en ondernemingen in de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe hebben de mogelijkheid om samen met het ICCS hun bedrijfsvoering te verbeteren en hun producten te innoveren met behulp van toepassing van de nieuwste technologie. 

Hierbij kan worden gedacht aan 5G, maar ook aan andere huidige en nieuwe generaties en standaarden op het gebied van connectiviteit met draadloze technologie. Er wordt verder gebouwd op de expertise en ervaring die is opgedaan in 5Groningen. Bij ICCS gaat het niet om de technologie zelf, maar om nieuwe praktische toepassingen met de technologie. 

ICCS

Innovatie & startups

Innovatie en startups zijn cruciaal voor de learning community DSH. Binnen de Hanze DSH krijgen studenten, docenten, onderzoekers en professionals uit het werkveld de kans om hun ideeën om te zetten in werkbare producten of diensten. Binnen de DSH wordt veel aandacht besteed aan een creatieve mindset en ondernemerschap; dit leert studenten probleemoplossend te denken en risico's te nemen, wat cruciaal is in een snel veranderende wereld. 
 
Door de dagelijkse aanwezigheid van bedrijven en overheden is er een hechte samenwerking op gekozen thema’s. Innovatie moedigt verder onderzoek aan en leidt vaak tot nieuwe onderzoeksgebieden. Door integrale samenwerkingen boeken we concrete resultaten en maken we meer impact in Noord-Nederland.  

Project: Hanze XR-lab

Hanze XR-lab is een stimulerende leeromgeving voorzien van de nieuwste VR-apparatuur. Organisaties, studenten en onderzoekers werken samen aan oplossingen voor complexe vraagstukken. In het XR-lab worden nieuwe VR/AR-prototypes gebouwd en in de praktijk getest. De gebruiker van de applicatie staat hierin altijd centraal. 

XR-lab

Als student stap je een rijdende trein in en kan je direct volop meedoen in het bouwen en uitproberen van prototypes. Zo wordt er samengewerkt met docenten en onderzoekers aan innovatieve oplossing voor ‘echte-wereld’ vraagstukken. De gebruiker staat hierin altijd centraal. Ze bieden studenten een uitdagende opdracht, stage- of afstudeeropdracht, waarbij er vaak veel ruimte is voor eigen wensen. 

Infrastructuur: Makerspace

De Hanze DSH beschikt over een uitgebreide makerspace, uitgerust met diverse faciliteiten en geavanceerde apparatuur zoals 3D-printers en 3D-scanners. Deze ruimte biedt de leden van de community de mogelijkheid om gezamenlijk innovatieve prototypes te ontwikkelen en ideeën tot leven te brengen. Daarnaast is de makerspace een plek voor cursussen en trainingen, gericht op het gebruik van de beschikbare apparatuur en het ontwikkelen van technische vaardigheden. Op de Zernike Campus zijn meerdere makerspaces aanwezig om optimaal faciliteiten met elkaar te delen. 

3D-Makerspace in de Hanze DSH

Events

De Hanze DSH organiseert jaarlijks diverse inspirerende events gericht op netwerken en kennisdeling. Events zijn gratis toegankelijk en bieden een platform voor interactie tussen allerlei verschillende deelnemers.  
 
Kennisdeling is cruciaal voor een learning community. Door kennis te delen, kunnen leden van de community leren van elkaars expertise, samen nieuwe ideeën ontwikkelen en problemen effectiever oplossen. Het bevordert samenwerking, versnelt het leerproces en draagt bij aan de ontwikkeling van zowel deelnemers en de organisatie als geheel.

Events Hanze DSH 2023-2024

Versie: v8.0.34

Software voor digital-first corporate reporting

Creëer op efficiënte wijze publicaties die impact maken

Met iwink.report maak je publicaties op een eenvoudige en efficiënte manier. Je bespaart tijd, fouten en stress. Vanuit één plek publiceer je naar een volwaardige webversie, PDF en iXBRL-bestand. Zo geef je lezers de best mogelijke ervaring.

Meer over iwink.report